Muur behangen

Een klus welke vaak wordt uitgevoerd in een huis is het behangen van de muren. Een ander behang zorgt er vaak voor dat de muren er totaal anders uit komen te zien en daarmee het hele huis. Het is goed om creatief te zijn! Er zijn volop verschillende kleuren en patronen waar je uit kunt kiezen. Ook zijn er verschillende soorten kwaliteit.

Waar moet je op letten bij het behangen van een muur?

Om een mooi eindresultaat te krijgen is het belangrijk om op een gladden en schone ondergrond te werken. Haal daarom alles weg en zorg dat de muur mooi glad is. Als er scheuren of gaten in de muur zitten dan moet je die opvullen met plamuur. Als de muur niet mooi recht is in zijn geheel of erg slecht is dan kun je zelfs de hele muur laten aanrapen. Als dit klaar is of als de muur al goed is dan is het slim om een voorstrijkmiddel te gebruiken. Hiermee voorkom je dat al het water uit de lijm wordt gezogen en er geen hechting is van het behang op de muur.

Hoeveel rollen behang heb je nodig?

Een rol behang is vaak 10 meter lang en 53 centimeters breed. Veel kamers zijn niet hoger dan drie meter, waardoor je dus drie banen uit een rol kunt halen. Het kan trouwens wat minder zijn als er een specifiek motief is waar je gebruik van maakt. De motieven moeten dan immers goed aansluiten. Meet de breedte op van de hele kamer en tel alle muren bij elkaar op. Je kunt bij hoge ramen, deze ruimte in mindering brengen. Vervolgens deel je de uitkomst door de breedte van de rol behang (53 centimeter). Deze uitkomst deel je vervolgens door drie. Er komen immers drie banen uit een rol behang. Je weet nu hoeveel rollen behang je nodig hebt.

Voorbeeld:

  • Als je kamer een totale omtrek heeft van vier keer 5 meter dan is het totaal 20 meter
  • 20 meter (2000 centimeter) gedeeld door 53 centimeter is 37,7
  • Deze 37,7 deel je door drie (drie banen uit een rol) en is 12,5
  • Je hebt dus 13 rollen behang nodig (als je geen speciaal motief gebruikt)

Een punt van aandacht!

Let er ook op dat iedere rol een kleurcode heeft. Iedere batch krijgt een eigen code. Op het blote oog kun je de rollen vaak niet onderscheiden. Echter het kan zijn dat als je een rol van batch a en een rol van batch b naast elkaar plakt het er toch anders uitziet. Door allemaal rollen van dezelfde batch te kiezen kun je dit voorkomen. Het is een kleine controle welke mogelijk overbodig lijkt. Het is echter slim om toch te doen.

Back To Top